Coğrafyamız
El BabÂ’a kadar temizleyeceÄŸiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı harekatıyla Cerablus’un ve El Rai’nin (Çobanbey) temizlendiğini söyledi. Erdoğan, “Şimdi Bab’a doğru iniyoruz ama ‘Oraya kadar niye iniyorsunuz?’ Şimdi soru bu. Ya ineceğiz. Bizim buraları bize tehdit unsuru olmaktan çıkarmamız gerekiyor” dedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletleri'in (BM) 71. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere New York'a hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
Zirve konuşmasında Türkiye'nin Suriye krizinin başından bu yana tek başına üstlendiği ağır sorumluluğu detaylarıyla dile getireceğim. Sorunun çözümü için yıllardır dile getirdiğimiz güvenli bölge ve terörden arındırılmış bölge ihtiyacını bir kez daha ifade edeceğim. Fırat Kalkanı Harekatı'nın mülteci krizinin hafifletilmesine yaptığı katkıları da zirveye katılan liderlerle paylaşacağım.
KÃœRESEL BÄ°R BOYUT KAZANDI
Bu harekat kapsamında bugüne kadar yaklaşık 900 kilometrekarelik bir alan terör unsurlarından temizlendi. Bu hattı şu anda güneye doğru ilerliyoruz- yani toplamda 5 bin kilometrekarelik bir alan olarak burayı değerlendirebiliriz, güvenli bölge noktasında, bunu kast ediyorum... Artık Suriye sorunu sonuçları, diğer bölgelere yansımaları itibariyle küresel bir boyut kazanmıştır.
BM İÇİN UTANÇ KAYNAĞI
Suriye krizini meşruiyet ve adalet temelinde çözüme kavuşturma noktasında kaybedilen her saniye, her dakika BM için utanç kaynağıdır. Başından beri Suriye'nin kuzeyinde bir PYD, yanında YPG gibi bir bütünlük içerisinde bir terör koridoru oluşmasına müsaade etmeyeceğimizi hep söyledik. Bu ta Haseke'den itibaren gelen bir süreç. Hedef, Afrin ile bütünleşmek suretiyle Akdeniz'e açılmak. Hep sabrettik en sonunda Gaziantep olayından sonra patladık? 'Artık yetti' dedik.
MÜNBİÇ ARAPLARA AİT
Bunu bütün dostlarımıza söyledik. Münbiç operasyonunda 'kesinlikle PYD, YPG olmayacak' dedik. Yüzde 95'i itibarıyla Araplara ait olduğu halde bunlar tuttular Münbiç'i sanki PYD ve YPG'ye ait olan bir yermiş gibi göstermek suretiyle oradan gir, ondan sonra kuzeye doğru çık. Dedik 'Olmaz, yanlış yapıyorsunuz.' 'Gelin bu işi kuzeyden güneye doğru yapalım. Yine beraber yapalım. Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yapalım.'
20 GÃœNDE Ä°Åž BÄ°TTÄ°
Dediler ki 'O 3 ay, 4 ay sürer.' Ne oldu? 15, 20 günde iş bitti. 'Haklıymışsınız.' Şimdi öyle diyorlar ama işte haklı olmak bir şey getirmiyor ki. Burada bizi dinleyin ya. El ele verelim, bu pisliği temizleyelim. Ne oldu? Cerablus halloldu. Cerablus halkı şimdi dört dörtlük sevinç içinde dönüyor mu? Dönüyor. Aynı şekilde El Rai (Çobanbey). Orası da temizlendi. Şimdi El Bab'a doğru iniyoruz ama 'Oraya kadar niye iniyorsunuz?' Şimdi soru bu. Ya ineceğiz. Bizim buraları bize tehdit unsuru olmaktan çıkarmamız gerekiyor.
DAHA ÖNCE GÖRÜŞTÜK
Bunu biz daha önce görüştük. Dedik ki '90-95 kilometrelik enlemde, 40-45 kilometre boylamda biz bu bölgeyi güvenli bölge olarak ilan edelim.' Ben bunu sayın Başkan Obama ile bizim Antalya G20'de çok detaylı görüştüm. Kendisiyle bunları konuştum ve aynı şeyleri o da kabul etti ama uygulamaya gelince maalesef bunu yapamadık. Ben bunu Sayın Putin ile de görüştüm. Dedim 'Burada bir güvenli bölge, konuştuğumuz gibi 'eğit-donat'. 'Eğit-donat'ın dışında uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge... Üç şart.
İlk görüşme Al Sani ile
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta gerçekleştireceği yoğun görüşme trafiğine, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konakladığı Peninsula Otel'de Al Sani ile basına kapalı olarak görüştü.
ABD askerini biz kurtardık
Bir basın mensubunun “Amerikan jetleri Suriye'de Esed askerlerini vurdu. Rusya da BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Bu yeni gerginlik Fırat Kalkanı Harekatı'nı etkiler mi? GeçtiÄŸimiz günlerde Amerikan askerleri ÖSO grupları tarafından sahadan uzaklaÅŸtırılmıştı. Bu konudaki deÄŸerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine ErdoÄŸan, bu konuyla ilgili Amerikalı yetkililerin açıklamasının “bir yanlış tespit, yanlışlık oldu” istikametinde olduÄŸunu söyledi. ErdoÄŸan, Amerikalı yetkililerle yapacakları bazı görüşmelerde “Hayırdır, nedir, nasıl oldu?” diye soracaklarını kaydetti. ABD'nin özel kuvvetlerinin, Özgür Suriye Ordusu tarafından istenmediÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, “Çünkü, Özgür Suriye Ordusu'na yönelik de maalesef burada Amerikalı yetkililerin davranışları süreci bu noktaya doÄŸru itti. Fakat orada bizim yetkililerimiz, bizim özel kuvvetler mensuplarımız, Amerikalı özel kuvvetlerin oradaki yetkililerini, 27 veya 30 kadardı, onları almak suretiyle oradan çıkardılar ve böylece hiç olmazsa Suriye ile iÅŸi bitirmiÅŸ oldular” diye konuÅŸtu.
FETÖ için artık güvenli bir ülke yok
Program kapsamında bugün BM Genel Kurulu'na hitap edeceÄŸini anlatan ErdoÄŸan, konuÅŸmasında ve ikili görüşmelerde, terörle mücadele baÅŸta olmak üzere, mülteci sorunu ve 15 Temmuz darbe giriÅŸimini paylaÅŸacağını söyledi. ErdoÄŸan, “Genel Kurula hitabım FETÖ'nün dünya kamuoyuna en doÄŸru biçimde anlatılması için bir vesile oluÅŸturacaktır. Her tarafta örgütün inine girmeyi sürdüreceÄŸiz. Bundan sonra dünyanın hiçbir ülkesi, FETÖ ve militanları için güvenli bir sığınak deÄŸildir ve olmayacaktır” diye konuÅŸtu.
Irkçı söylemler terörü tetikliyor
BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi'nde konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin düzensiz göçün ortasında olduÄŸunu ve 3 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliÄŸi yaptığını söyledi. ÇavuÅŸoÄŸlu, mültecilere yönelik ırkçı ve Ä°slamofobik söylemlere son verilmesi çaÄŸrısında bulunarak, “Aşırıcılık sadece sorunları artıracak. Bu, geri teper ve terörü tetikler. Özellikle de Batı Avrupa'da politikacıların her zamankinden daha dikkatli olmalısı gerek” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.